yeni iPod Touch karşınızda: özellikler ve kısa bir değerlendirme.

merhabalar. Apple bu hafta yapılacak olan wwdc etkinliği öncesi sessiz sedasız yeni iPod Touch'ı tanıttı. bizz de geleneği bozmadık ve hızlı bir değerlendirme yaptık.

beklenen dost uzun bir aradan sonra

altıncı nesil iPod Touch 2015 senesinde piyasaya çıkmıştı. aradan 4 yıl geçti; bu arada da beklenti ve dedikodular alıp yürüdü. akıllı telefon ve tabletlerin piyasayı domine etmesinin de etkisiyle apple'in artık iPod Touch güncellemesi yapmayabileceği dahi konuşuluyordu. hal böyleyken altıncı nesil iPod Touch satın almak konusunda da kafalar karışıktı. hatta bu mevzuda salih kunduz'un da düşüncelerini beyan ettiğişöyle bir yazı mevcut. benim beklentime gelince; yeni nesil bir iPod Touch tanıtılacağına inanıyordum. fakat bu tanıtımı mart etkinliğinde bekliyordum. anlaşıldığı kadarıyla apple iPad ile iPod Touch gibi iki iOS cıhazını bir arada tanıtmayı uygun bulmamış olacak ki, yeni iPod Touch ancak şimdi görücüye çıkabildi.

cıhazı teknik olarak incelemeye geçmeden önce şunu söylemeliyim. iPod Touch'in güncelleme alması iki açıdan olumlu değerlendirilmeli. birincisi, düşük maliyetle iOS deneyimine devam etmek isteyecek çok fazla kullanıcı var bizim gibi ülkelerde. Apple iPhone see2 çıkarmayarak iPhone'in pro imajını koruma konusunda diretse de, iPad mini olsun, yeni iPod Touch olsun bizim konumumuzdaki pazarları ekosistemin içinde tutmak için kullanışlı ürünler. iOS'e alışmış kullanıcı en azından bir iPad mini en olmadı bir iPod Touch alabileceğini, dolayısıyla da iOS'ten kopmayacağını düşünecek; böylece Apple markası müşterinin zihninde canlılığını koruyabilecek.

güncellemenin ikinci olumlu yanı da yukarıdaki meseleyle bağlantılı olarak, ikinci bir iOS cıhazına ihtiyaç duyacak olanlara düşük maliyetli bir alternatif sunulmuş olması. dahası, bu aygıtı çok spesifik işler için("mesela benim için film izlemek, kitap okumak, podcast, seminer, konuşma vs dinlemek ve pratik biçimde ses kaydı yapmak") kullanarak birincil iOS aygıtını daha kompleks işler için ayırmak mümkün olacak. sonuçta 88 gramlık bir cıhazdan basit işleri yapmak kimin hoşuna gitmez? ek olarak; iki ekran kullanarak da zayıf olan iOS çoklu görev özelliklerinin dezavantajlarını nispeten düşük maliyetle minimize edebileceğimiz düşünüldüğünde iPod Touch modası geçmiş bir oyuncaktan fazlası oluyor.

cıhazın teknik özelliklerine bakacak olursak: özel bir başlık açmamamdan da anlaşılabileceği gibi, bu bahistwe konuşulacak çok bir şey yok. Apple öncelikli olarak işlemci güncellemesi yapmış; iPhone 6'da kullanılan a8 işlemciyi iPhone7'de de kullanılan a10 işlemciyle güncellemiş. cıhazın kutusundan iOS 12 ile çıkacağı da düşünüldüğünde, işlemcinin yeterli olacağı, ek olarak cıhazın en azından 2 sürüm daha sorunsuz güncelleme alacağı rahatlıkla söylenebilir.

gelelim ağırlık ve boyutlara. bu aygıtı cazip kılan tarafının boyut ve ağırlığı olduğunu düşünüyorum. cıhaz önceki nesil iPod Touch gibi 4 inç ekranla geliyor ki bana göre gayet yeterli. cıhazın belirtilen ağırlığı 88 gram. tüm bunlar ele oturan, hafif bir iOS aygıtına işaret ediyor. yukarıda da söylediğim gibi, sesli kitap, podcast, film ve basit ses kaydı işleri için cazip bir çözüm gibi görünüyor.

dikkati çeken bir değişiklik de hafıza tarafında gerçekleşmiş. cıhaz 32, 128 ve 256 gb hafıza seçenekleriyle geliyor. böylelikle yeni iPod Touch 256 gb seçeneğiyle gelen ilk iPod olmuş oldu. tabi Apple'in depolama ile orantısız saçma fiyat stratejisi değişmedi; 32 gb ile 128 gb arasında yazıyla dokuzyüz tl gibi açıklanamayacak bir fiyat farkı var ve beklendiği üzere 64 gb seçeneği de yok. müziği spotify veya Apple müzikten dinler, aygıta gereksiz uygulama yüklemez ve fotoğraflarınız için iCloud hesabınızı veya google fotoğrafları kullanırsanız 32 gb yeterli gelecektir. fakat Apple'in depolama ve fiyat stratejisi her inceleme yazısında tekrar tekrar üzerinden geçilmeyi hakedecek kadar çirkin.

cıhazın a10 işlemci ve iOS 12 ile geldiğini yukarıda söylemiştim. bu da, arttırılmış gerçeklik, ekran süresi gibi yeni nesil yapıları çalıştırabileceği anlamına geliyor. doğal olarak yakın zamanda tanıtılan apple tv ve apple arcade gibi servislere bu cıhazla da erişilebilecek. son olarak arka kameranın 8 mp ön kameranın 1.2 mp olduğunu, cıhazda touch id veya face id bulunmadığını ekleyeyim.

kimler için uygun

aslında bu konuya yukarıda detaylıca yer verdim. özet olarak yeni iPod Touch'ın:
1. üst seviye bir iOS cıhazına yüksek bedeller ödemek istemeyen ama iOS'ten de kopamayanlar
2. ikinci bir iOS cıhazı edinmek isteyip bu işi düşük maliyetle halletmek isteyenler
3. sesli kitap, müzik, podcast, film, ses kaydı ve not alma gibi işleri ana iOS cıhazından ayırarak konfor sağlamak isteyenler
4 ve son olarak, iOS işletim sistemini daha önce kullanmamış olup merak edenler için uygun olduğu söylenebilir.

sonuç olarak, Apple bizim gibi alım gücü düşmüş piyasaları da elde tutmak için mart ayından beri düşük maliyetli muadil iOS aygıtları tanıttı. işlerin orta ve uzun vadede nasıl gelişeceğini tahmin etmek güç ve bu yazıyı aşıyor. fakat yine de şu söylenebilir. bu hafta tanıtılacak olan iOS 13 ve eylülde gelecek yeni iPhone benim açımdan yol haritasının önemli işaretleri olacak. yeri gelmişken söyleyeyim; sözünü verdiğim iOS kullanıcı deneyimi yazı dizisini iOS 13 gelmeden tamamlayamadığım için üzgünüm. özellikle ana ekran ve widget sisteminde çok köklü değişiklikler bekliyorum. bunların öngörüsünü paylaşamamak benim için kayıp oldu. ama telafi etmeye çalışacağım.

Kategori: 

2 Yorum