İOS 10 İle Gelen Erişilebilirlik seçenekleri

Genel Erişilebilirlik

Siri İle Daha Fazla İş

Yenilenen Siri kiti sayesinde, artık onunla daha fazla şey yapabileceksiniz. Bu demek oluyor ki, geliştiriciler uygulamalarını bu şekilde düzenledikleri taktirde, Siri ile komutlar verebileceksiniz. Örneğin; WhatsApp ile de artık mesaj gönderebilecek, WhatsApp aramaları yaptırabileceksiniz.
WhatsApp, Linkedİn, WeChat, Pinterest gibi uygulamalarda kullanılabilecek. Örnekleri, üçüncü parti uygulamalar desteklemeye başladıkça çoğaltabileceğiz.

Fotoğraf açıklaması

Fotoğraflarınıza yapılan yaklaşık 11 milyar hesaplama ile, nesnelerin ne olduğu tanımlanıyor. Nesnelerin yanısıra, kişi listelerinizdeki insanların resimleriyle kıyaslama yapılarak, yüz tanıması da yapılabiliyor. Fotoğraflarınız tanımlanırken, hiçbir sunucuya yollanmadan cihazınız üzerinde gerçekleştiriliyor. Fotoğrafların tanımlanması belli bir süre alabilir.

Kilit açmak için Home tuşuna basın

iOS 10 ile beraber, ekran kilidini açmak için Home tuşuna basmanız yeterli. Yani, kilit açma ekranı için Home tuşuna bir kez bastıktan sonra, bir saniye gibi bir arayla tekrar basmanız halinde ekran kilidi açılacaktır, elbette bir parolanız yoksa ya da TouchID aktif değilse. Eğer cihazınızda TouchID etkinse; Ayarlar / Genel / erişilebilirlik / Ana Ekran düğmesi bölümüne girerek "Parmağı Koyarak Aç" anahtarını açık hale getirebilir, eskisi gibi yine yalnızca tuşun üzerine parmağınızı yerleştirerek kilidi açabilirsiniz.

Uyandırmak için telefonu kaldırın
Yeni gelen özellikle cihazınızı kaldırdığınızda ekran uyanacaktır. Bunun olmasını istemiyorsanız, Ayarlar / Ekran ve Parlaklık bölümünden kapatabilirsiniz.

VoiceOver

Uygulamaları taşımak artık daha kolay

Ana ekranınızda artık her uygulama için eylemler geçerli olacak. Eylemler rotoru varsayılan geçerli oluyor ve parmağınızı aşağı kaydırdığınızda, hareket eylemi karşınıza çıkıyor. Bu eylem üzerindeyken çift tıkladğınızda uygulamayı taşımanız için bir hedef seçmeniz isteniyor. Aynı ya da farklı sayfada fark etmez, düzenleme modundayken istediğiniz herhangi başka bir uygulamanın üzerine gidip yine parmağınızı aşağı doğru kaydırarak uygulamayı yerine yerleştirmeniz için gerekli eylemleri görebiliyorsunuz. Örneğin; X uygulamasının öncesine taşı, X uygulamasıyla klasör yarat, X uygulamasından sonra yerleştir gibi eylemlerden herhangi birine çift tıklayarak uygulamanızı hedefe taşıyabilirsiniz. Düzenleme modunu yine Home tuşuna basarak bitirebilirsiniz.

VoiceOver’a telaffuz ekleyerek özelleştirme

VoiceOver’ın telaffuz ettiği bir kelimeyi, başka şekilde duymak isterseniz, bunu ekleyebilmeniz mümkün. Örneğin; App Store kelimesi VoiceOver tarafından doğru seslendirilemeybiliyor. Bunu doğru şekilde telaffuz ettirmek için; Ayarlar / genel / erişilebilirlik / VoiceOver / Konuşma / telaffuz bölümünden ifadeyi özelleştirmeniz mümkün. Karşınıza çıkan iki metin alanından birincisine asıl ifadeyi, ikincisine ise duymak istediğiniz şeklini yazmalısınız. Daha sonra, dil ve dile ait sentezleyici seçimini yaptıktan sonra işlemi tamamlamış olacaksınız. Burada herhangi bir kaydetme düğmesi bulunmadığından, geri butonuyla çıkmanız yeterli.

VoiceOver ayarlarına yeni birkaç seçenek geldi

İşitsel ve ayrıntı düzeyi.
İşitsel kısmında; ses efektlerini kullanma, ses zayıflaması klasik ayarlarının yanısıra, aramada hoparlörü seç anahtar düğmesi bulunuyor. Bu ayarla birlikte, aramalar sırasında telefonunuzu kulağınızdan çektiğinizde hoparlöre sesin otomatik olarak geçmesini ya da geçmemesini seçebilirsiniz.
Ayrıntı düzeyi bölümündeyse; seslendirme ipuçları anahtar düğmesi ve emoji son eki anahtar düğmesi bulunuyor. Bu ayarla, emojilerin metin içinde okunduğunda emoji kelimesinin söylenip söylenmemesini seçebilirsiniz.

VoiceOver’a özel yeni sesler

TouchID tanıma ekranında parmak iziniz tanınmadığında VoiceOver açıkken bir ses efekti çıkar. Yine henüz kilit açmamış olduğunuz saat ekranında, Power tuşuna bastığınızda, yalnızca VoiceOver açıkken duyabileceğiniz bir ses efekti çıkar. Ek olarak, artık VoiceOver, "Ekran kilitli" ifadesini seslendirmiyor.

Konu grubu iletileri arasında hızlı dolaşım

Konu grubu içine girdiğinizde, eskisi gibi mailler tek tek sıralanmıyor. Konu grubu içindeki herhangi bir mailin üzerindeyken parmağınızı yukarı aşağı fiske atarak önceki ve sonraki mailler arasında dolaşabiliyorsunuz. Elbette, mesajlar rotoru seçili durumdayken.
Ek olarak Mail uygulamasında yapabileceğiniz başka bir şey ise, mail iletisinin içine girmeden üç parmağınızla bir kez dokunmakla ona ait küçük bir önizleme duyabiliyorsunuz. Bu konu grupları için de geçerli, bir konu grubu dizisinin üzerindeyken içine girmeden üç parmağınızla bir kez dokunarak, konu grubuna yazılan son iletinin önizlemesini duyabilirsiniz.

VoiceOver için yeni gelen sesler

Diller için iki ya da ikiden fazla ses seçenekleri artık mevcut. Sesleri indirdikten sonra üçüncü parti uygulamalarda da kullanabilirsiniz. Örneğin; VoiceDream. İstediğiniz zaman, Ayarlar / Genel / Erişilebilirlik / VoiceOver / Konuşma sekmesi altından indirdiğiniz sesleri silebilirsiniz.
Türkçe için Cem, İngilizce U.S için; Susan,Fred, Alison, Tom, Ava, Victoria gibi Mac’ten de aşina olabileceğimiz sesler eklendi.

Kategori: