Boot Camp ile Mac OS X sistemlere Windows kurma

BootCamp nedir sorusuyla bu uzun makaleye başlamak sanırım en doğru seçim olacak.

Boot Camp, Mac OS X sistemlerinde yerleşik olarak gelen, Intel tabanlı Mac bilgisayarlar üzerinde Microsoft Windows işletim sistemini sorunsuz şekilde çalıştırabilmeniz için size bütün desteği sağlayan Apple'ın bir yazılımıdır.

Kuracağınız işletim sistemini harici diske yazdırma aşamasından, işletim sistemi kurulduktan sonra klavyenizi, FaceTime kameranızı, mikrofonunuzu ve bütün donanımları Windows'a uygun hale getirecek sürücüleri yüklemeye kadar tüm aşamalarda Boot Camp'ten faydalanmanız gerekir.

Başlangıç ve Ön Bilgiler

Boot Camp uygulamasına LaunchPad (F4) alanından ulaşabilirsiniz. Uygulamayı ilk açtığınızda yapabileceğiniz iki şey var:

  • Boot Camp yardımını açabilir
  • Ya da sürdürü tıklayarak, işlemleri seçeceğiniz ekrana gelebilirsiniz.

Boot Camp vasıtasıyla bilgisayarınıza Windows kurmak için gereksinimleriniz:

  • MS-DOS (FAT) olarak biçimlenmiş, 8 GB veya daha büyük bir harici bir USB sürücü
  • Microsoft'tan indirilmiş Windows ISO görüntüsü (DVD'nin tüm içeriğini içeren bir disk görüntüsü) veya Windows'un tam yükleme diskiyle beraber (Windows'un yükseltme sürümü değil) yerleşik bir disk sürücü veya uyumlu bir harici optik sürücü
  • Windows ISO görüntülerini indirmek için Microsoft Yazılım İndirme sayfasına bakabilirsiniz.

  • Sabit sürücüde en az 32 GB boş alan

Başlamadan önce, önemli dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olmalısınız. En güncel OS X yazılımına sahip olmanız, Boot Camp yazılımının da en güncel sürümüne sahip olmanızı sağlar.

Mac'inizi Windows için Hazırlama

Not: Taşınabilir bir Mac kullanıyorsanız, işlemlere başlamadan önce cihazınızı bir güç kaynağına bağlayın.

  • Mac'inize harici bir USB sürücü bağlayın ve bütün yükleme işlemi boyunca bağlı tutun.
  • LaunchPad altındaki Boot Camp yardımcısını açın.
  • Giriş ekranında Sürdür'ü tıklayın.
  • İşlemleri seçim adımında, bütün onay kutularını işaretleyin.
  • Sürdür'ü tıklayıp ulaşacağınız bir sonraki ekranda, bilgisayarınızdaki ISO dosyasını ve ISO görüntüsünün yazdırılacağı harici diski seçin.
  • Bir sonraki adımda, diskiniz Boot Camp yardımcısı tarafından tekrar biçimlenecek, ISO görüntüsü diskinize yazdırılacak ve en son destek yazılımları indirilmeye başlanacaktır.
  • Not: Bu işlemler sırasında, ilerleme göstergesinin bir süre duraklaması halinde beklemeye devam etmelisiniz.

  • İşlemler tamamlandığında, Mac'inizde Boot Camp ve Windows için gerekli dahili boş alanı bölümlemenizi sağlayacak alanla karşılaşacaksınız. VoiceOver'ın düşey ayırıcı olarak söyleyeceği alanla etkileşime girerek, sağ / sol yön tuşlarıyla ya da TrackPad alanında sağa sola fiske atarak diskinizi bölümleyebilirsiniz. Bölümlediğiniz alanların ne kadar olduğunu görmek için, düşey ayırıcıyla etkileşimi bitirip solunda Mac için olan boş alanı, düşey ayırıcının sağında ise Boot Camp için olan alanı görebilirsiniz. Ya da, eşit olarak böl düğmesini kullanarak, var olan boş alanı, eşit şekilde bölebilirsiniz.

Kurulum

Disk bölümlemeyi de yapıp devam ettiğinizde, sisteminiz yeniden başlayacak ve kurulum ekranı gelecektir. Bu aşamadan itibaren size eşlik eden bir ekran okuyucu bulunmayacağından, bir görenin desteğine ihtiyacınız olacağını belirtmeliyim.

Kurulum sırasında kabul etmeniz gereken lisans sözleşmesi ve birkaç basit adımdan sonra, işletim sistemini hangi diske kurmak istediğinize dair hedef belirtmeniz gereken bir ekran karşılayacak sizi. Burada önemli olan diski doğru seçmeniz.
Ek olarak bölümlediğiniz bir sürücü yoksa, görünen dört tane sürücü olacaktır. Bu sürücüler 1, 2, 3, 4 şeklinde görünüyor ve bir tanesini seçmeniz gerekiyor. Sürücülerin sahip oldukları kapasiteler belirtiliyor. Dördüncü sürücü genelde Boot Camp sürücüsüdür. Zaten sürücüyü seçtiğinizde, Boot Camp olarak da görünüyor.

Sürücüyü seçtikten sonra ileri düğmesine tıkladığınızda, “bu diske Windows yüklenemez” şeklinde bir uyarı alırsanız, yine dördüncü sürücü seçiliyken, aynı ekranda var olan biçimle düğmesini kullanın ve çıkan uyarıya tamam deyin. Bundan sonra tekrar ileri düğmesini kullanırsanız, dosyalar yüklenmek üzere kopyalanmaya başlanıyor ve bir yüzde göstergesi ilerliyor.

Bu ilerleme de bittiğinde sisteminiz yeniden başlayacak ve sizin herhangi bir şey yapmanızı gerektirmeden işlemler devam edecek.

Sistem üçüncü kez ve son olarak yeniden başlayacak. Burada Windows kişisel bilgisayarınız için bir kullanıcı hesabı oluşturmanız istenecek. Klasik oluşturma işlemlerini tamamladığınızda, Windows destek yazılımı yükleyicisi otomatik olarak başlayacak ve size yüklemek isteyip istemediğinizi soracaktır. Onay verdikten sonra, bütün destek yazılımlar kurulur ve artık Windows işletim sistemi kullanılabilir hale gelir.

Son

Sisteminiz saptanmış olarak her açışınızda Windows ile başlar. Bunu değiştirmek için;

  • Windows üzerinde denetim masasına gidin ve Boot Camp'i tıklayın.
  • Boot Camp özellik sayfasında, sistemin başlatılacağı disk olarak Mac OS X'i seçin.

Yeniden başlat düğmesiyle sistemi hemen Mac OS X üzerinden yeniden açabilir, yahut tamam diyerek, sistemi kapattığınızdan sonraki açışınızda, sistemin OS X olarak başlamasını sağlayabilirsiniz.

Aynı işlemi, Mac OS X tarafında, sistemi Windows ile başlatmak için de yapabilirsiniz. Bunun için;

  • Sistem tercihlerine gidin ve başlangıç diski bölümüne girin.
  • Değişiklik yapmak için kilidi tıklayın ve sisteme izin verin.
  • Olası başlangıç diskleri sarma alanıyla etkileşime girerek, Boot Camp Windows radyo düğmesini işaretleyin.
Kullanım İzlenimleri

Sistem üzerinde Windows çalışırken fazla ısınma ve pilde daha hızlı tüketim görülse de, hız ve bunun gibi kriterlerin hiçbirinde herhangi bir olumsuzluk gözlemlemedim.
Klavye tuşlarında fazlaca farklılık yok.

  • CMD tuşu: Windows
  • Option tuşu: Alt
  • FN + Return (Enter) tuşları: İnsert
  • Denetim masasında Boot Camp'e giderek, CTRL + Tab tuşuyla klavye özelliklerinde tüm F1, F2 ve benzer tuşları, standart işlev tuşu olarak kullanma onay kutusunu seçili hale getirirseniz, F tuşlarıyla yapabildiğiniz, ses artırma / azaltma, ses kapama, ekran parlaklığını artırma / azaltma gibi işlemler için F tuşlarıyla birlikte FN tuşunu kullanmalısınız.
  • Home: FN + sol yön tuşu
  • End: FN + sağ yön tuşu
  • Page Up: FN + yukarı yön tuşu
  • Page Down: FN + aşağı yön tuşu

gibi tuş işlevleri bulunmakta.

Daha fazlasını öğrenmek için; Boot Camp Apple Destek sayfasını ziyaret edebilir, ya da Boot Camp yardımcısını açtıktan sonra, Boot Camp yardımı aç Düğmesini kullanabilirsiniz.

Kategori: 

2 Yorum

Ynt: Boot Camp ile Mac OS X sistemlere Windows kurma

Ben Windows'u 7'yi yüklemeyi denediğimde, şöyle bir uyarı geliyor: BootCamp, Windows 8 ve daha yenisi için destek yazılımını otomatik olarak indirir. Windows 7 yüklüyorsanız destek yazılımını web üzerinden yükleyebilirsiniz." gibi bir uyarıyla karşılaştım. Altında da vazgeç ve web sayfasını göster diye iki düğme var. Bunlar bir ve ikinci kutucukları seçersem oluyor. Sadece ikinci kutucuğu seçersem destek yazılımı iniyor ve üçüncü kutucuğu işaretlediysem yükleme başlıyor. Fakat Windows yükleyicisi ile devam edip bilgisayar ikinci kez yeniden başladığı zaman Windows hata veriyor. Ancak bunları sadece Windows 7 ve kendi bilgisayarımda deneyebildim.

Ynt: Boot Camp ile Mac OS X sistemlere Windows kurma

Aslında cevabınızı kendiniz vermişsiniz. Yeni Mac modelleri, Win7'yi desteklemiyor. Dolayısıyla destek yazılımını indir onay kutusunu kendiniz işaretleyip indirmeniz gerekiyor. Fakat sistem kurulum sırasında hata veriyorsa, sanırım yine Windows sürümü ve cihaz modeli kaynaklıdır. Win8 ve üzeri sorunsuz çalışıyor. Win7 kurmanız özellikle gerekmiyorsa, daha zahmetsiz olması açısından, en azından Win10 kurmanızı tavsiye ederim.