Dergilik

Uygulama açıklaması: 

E-dergi ve e-gazete platformu Dergilik'te günlük gazete okuyabilir; edebiyat, mizah, bilim, çocuk, tarih, moda, ekonomi, sanat gibi online dergi çeşitleri bulabilirsiniz. E-dergi ve e-gazete platformu Dergilik’te yer alan dijital dergi ve gazetelerde binlerce içerik okuyabilirsiniz. Online dergiler ve gazeteler üzerinden makaleleri, köşe yazılarını ve haberleri takip edebileceğiniz Dergilik’te edebiyat dergileri, mizah dergileri, bilim dergileri, çocuk dergileri, tarih dergileri, mimarlık dergileri, moda dergileri, ekonomi dergileri, karikatür dergileri gibi birçok dergi türü bulabilirsiniz. Türkçe ve İngilizce dergiler okuyabileceğiniz bu uygulamaya mobil ya da tablet cihazlar üzerinden giriş yapabilirsiniz.
Gazete okumak istediğinizde online gazete arşivine göz atabilirsiniz. Ücretsiz okuyabileceğiniz birçok yayının yer aldığı Dergilik’te sunulan abonelik paketlerinden size uygun bir paketi seçerek gazete ve dergi aboneliğinizi başlatabilirsiniz. Dergilik’te Okuyabileceğiniz Dijital Gazeteler ve Dergiler Ücretsiz dergi yayınları da okuyabileceğiniz bu platformda yer alan başlıca dergiler:
• Karikatür ve Mizah Dergileri: Karikatür ve mizah dergileri okumak isteyenler için Leman, Uykusuz, Penguen gibi e-dergiler sunuluyor.
• Bilim Dergileri: Bilimsel dergi okumayı tercih eden kullanıcılar için Science Up, İşte Teknoloji, Popular Science gibi önde gelen e-dergiler yer alıyor.
• Çocuk Dergileri: Dergi okumayı seven çocuklar için de yayınların yer aldığı Dergilik’te Minika Çocuk, National Geographic Kid gibi dijital dergiler sunuluyor.
• Tarih Dergileri: Tarih tutkunları için birçok tarih dergisi sunuluyor. Bunlar arasında #Tarih, Atlas Tarih ve Siyer gibi yayınlar yer alıyor.
• Ekonomi Dergileri: Dünya ölçeğinde ekonomi gelişmelerini takip edebileceğiniz ekonomi dergileri arasında Ekonomist ve Ekonomize gibi e-dergiler yer alıyor.
• Seyahat ve Gezi Dergileri: Yeni yerler keşfetmeyi sevenler için Cruise and Travel, National Geographic Traveller, Onair gibi seyahat dergileri bulunuyor.
Ayrıca spor dergileri, dekorasyon dergileri, otomobil dergileri, teknoloji dergileri, oyun dergileri, kadın dergileri, sağlık dergileri, kültür sanat dergileri gibi daha birçok farklı dijital dergi çeşidi Dergilik’te!
Günlük gazete okumak istemeniz halinde ise hem yerel gazeteleri hem de ulusal gazeteleri okuyabilirsiniz.
Online Dergi ve Online Gazete Okuma Keyfinizi Üst Seviyeye Çıkarabilecek Özellikler Dergilik ile e-gazete ve e-dergi okumayı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
• Çevrimdışı Dergi ve Gazete Okuma Daha önce indirdiğiniz e-gazeteleri ve e-dergileri internete erişiminiz olmadığında okumaya devam edebilirsiniz.
• Otomatik Ayraç Özelliği Otomatik ayraç özelliği ile okuduğunuz e-dergi ya da e-gazetede son kaldığınız yeri bulabilirsiniz.
• E-dergi ve E-gazete Arşivi Oluşturma Hem online dergi arşivi hem de online gazete arşivi oluşturabilirsiniz.
• Anlık Haber Takibi ‘’Haber’’ kategorisine gelen haberler ve ‘’Gazete Oku’’ seçeneği ile gündemi takip edebilirsiniz.
Ücretsiz yayınlar, bilgi yarışmaları ve daha birçok ek özellik Dergilik’te sizleri bekliyor!
ABONELİKLER
• Turkcell müşterileri için standart aylık abonelik ayda 19,65 TL; premium paket aboneliği 28,65 TL’dir.
• Diğer operatör kullanıcıları için standart aylık abonelik ayda 19,99 TL; premium paket aboneliği 28,99 TL’dir
• Premium paketler yabancı dergiler de dahil olmak üzere tüm dergileri kapsamaktadır.
• GAZETELER sekmesi altındaki ücretli abonelik gerektiren gazeteler için ücretsiz okuma kampanyası mevcuttur. Bu gazetelerin her biri için; o gün içerisinde gazeteyi indirmek isteyen abonemiz ücretsiz olarak verilen kota dahilinde ilgili gazeteyi ücretsiz indirebilir. Abonelik ile ilgili detaylara https://dergilik.com.tr/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
Güvenlik Politikası:http://www.turkcell.com.tr/tr/gizlilik-ve-guvenlik Kullanım Şartları:http://dergilik.com.tr/terms-of-use Instagram:https://www.instagram.com/dergilik/?hl=tr Facebook:https://tr-tr.facebook.com/dergilikapp/ Twitter:https://twitter.com/dergilik

erişilebilirlik notları

çok fazla problemi olan bir uygulama ama, güzel haberi vererek başlayayım. Aşağıda ayrıntılı şekilde açıklayacağım sorunları aşıp her hangi bir dergiyi açtığınızda erişilebilir bir okuma deneyimine sahip olacaksınız. Gelelim mutlu sonu güçleştiren sorunlara:
1. En başta, uygulamada kötü etiketlenmiş veya fotoğraf etiketiyle geçiştirilmiş çok ama çok fazla buton var. O kadar ki, tüm dergiler/sayısı beşyüzü buluyor) ayırd edilmelerini olanaksız kılacak şekilde etiketlenmiş. Dolayısıyla her hangi bir kategorideki bir dergiyi elle bulmak ancak tesadüfle mümkün olabiliyor. Bu sorunu aşabilmek için arama alanına derginin tam adını yazmaktan başka çare yok gibi gözüküyor. Sonuç olarak dergi katalogunda erişilebilir şekilde dolaşamıyoruz.
2. Ek olarak, dergi anasayfaları da sezgisellik ve pratiklikten çok uzak. Dergi anasayfalarına künye bilgisinden tutun sayı önizlemelerine kadar erişilebilirlikten uzak bir görünüm hakim. Dolayısıyla da incelediğimiz dergi hakkında bir önbilgi edinmek mümkün olmuyor. Dahası, Bir derginin önceki sayılarından birine ulaşıp “oku” butonuyla indirmek de çok zahmetli. Zira, yıl bilgisi olmaksızın karma karışık bir sırayla listelenen sayılarla karşı karşıyayız. Muhtemelen, VoiceOver ile tanınamayan bir satır/sutun yapısı sunmuş olmalılar. Kısacası, dergi anasayfası erişilebilir açıklayıcılıktan uzak ve dergi sayılarını taşıyan tablolar da VoiceOver ile yeterince açıklayıcı değiz.
3. Bir diğer sorun da “abasayfa” sekmesinde öne çıkartılan makalelerde karşımıza çıkıyor. Bu sekmedeki makalelerin başlıkları liste görünümünde okunmuyor. Ne olduklarını anlamak için makaleyi açmaktan başka çare yok.
4. Arşivim sekmesinde de gazete ve dergi niteliklerini genişletip daraltan mekanizma VoiceOver ile kısmen sorunlu çalışıyor. İndirilen dergilerin silinme mekanizması da sezgisel değil; ayrıca sekmede listelenen indirilmiş sayıların başlıkları da okunmuyor. Bunun yerine dosya boyutları anons ediliyor. Bu da, çok fazla dergiyi aynı anda takip eden insanlar için dağınık ve karışık bir arşiv listesi anlamına geliyor zira, arşivdeki dosyaların sırasını ve boyutunu hatırlamak zorunda kalıyoruz. Arşiv sekmesindeki sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Dergi silme mekanizması da yeterince sezgisel sayılmaz, en başta silme ekranını açan buton kötü konumlandırılmış; ek olarak silinecek dergileri seçerken seçim durumu anons edilmiyor. Bu sorunu aşmak için de yukarıdaki yöntemi uyguluyoruz; yani dosyaların sırasını ve boyutunu anımsamaya çalışıyoruz. Kötü bir kullanıcı deneyimi olduğu açık, ama erişilebilir süreli yayın okuma iştiyakımız o kadar kuvvetli ki bu sorunlarla baş ediyor, hatta tolere ediyoruz.
5. Uygulamanın arayüzü genel olarak erişilebilir açıklayıcılık ve kullanım kolaylığından uzak. Peki ama, neden bu uygulamayı kullanmakta ısrar ediyoruz?
6. Çünkü, uygulama bir biçimde erişilebilir dergi okutmayı başarıyor. Bir dergi sayısını açtığımızda, standart bir pdf dosyasını okur gibi davranabiliyor; sayfalar arası geçiş yapabiliyor; yer işareti ekleyebiliyoruz vs.. yukarıdaki tüm bu can sıkıcı sorunlara bu kadar basit bir mutluluk için katlanıyoruz! Elbette bu deneyim de tamamen pürüzsüz sayılmaz. Doğrudan sayfa numarasını girerek hareket edemiyoruz örneğin. Dahası, okuma kısayollarına sahip değiliz. Üstelik okuma yönü sorunundan kaynaklanıyor olsa gerek, erişilebilir okunamayan dergiler de var. Fakat yine de, ayda 5 6 dergiyi düzenli takip etmenin vereceği keyif bir süre daha her şeyi unutturabilir.

uygulama yorumu

uygulamanın erişilebilirlik sorunlarını yukarıda anlattım. özensiz ve eksik etiketli butonlar ile kötü ve kullanışsız tasarım gibi sorunlar uygulamaya hakim olmuş durumda. Fakat size şunu söyleyebilirim; uygulama tasarımının sorunlu yapısı sadece bizleri değil tüm kullanıcıları etkiliyor. Yani, uygulamanın ux konusunda çok yol alması gerekiyor.
Gelelim içeriğe: ilk bakışta çok fazla dergi var diye heyecanlanabilirsiniz. Fakat, çeşitlilik konusunda o kadar da iyi değiller. Çok az edebiyat dergisi var örneğin. Sinema da hakeza. Dahası, tüm içerik aslında çok popüler olan bir düzine dergi etrafında dönüyor gibi. Kısa vadede yayında olan çok fazla yeni dergi ekleyebileceklerini sanmıyorum. Fakat, zamanında çok değer görmüş ama artık yayınlanmayan dergilerin eski sayılarını arşivlerine eklemeleri dahi bir hareketlilik yaratmaya yetecektir.
Kısacası, fikir olarak güzel ama uygulama ve içerik bakımından şimdilik yetersiz gözüküyor. Apple news yakın zamanda türkiye’ye gelmeyeceğine göre, dergiliğin gelişmesini teşvik etmekten ve şimdilik okunabilir bulduğumuz 5 6 dergiyi takip etmekten başka çare yok.

Uygulama kategorisi: 

Gazete bayisi

Uygulama erişilebilir mi?: 

Kullanmak gerçekten zor

Düğme etiketleri: 

Bazı butonlar etiketli

Uygulama ücretli mi?: 

Ücretsiz