yeni ipad pro neler getiriyor? gelecekte bizi neler bekliyor?

apple, yeni ipad pro modelini tanıttı. aletin detaylı teknik özelliklerine şuradanulaşabilirsiniz. internette bolca öninceleme kabilinden yazıyla da karşılaşabilirsiniz. bu yazıda ise ben bu yeni modelin apple'in gelecek stratejisi için ne anlama gelebileceğini, bizi ileriki yıllarda ne beklediğini tartışmaya çalışacağım.

yeni ipad pro'nun öne çıkan farkları

bu yeni modelde dikkati ilk çeken şey, kullanılan işlemci tabi. apple, yeni iPhonelerde de kullandığı a12 bionic işlemciyi biraz daha özelleşmiş bir biçimde kullanıyor. örneğin ipad proda kullanılan işlemci olan a12x bionic, 8 çekirdekle geliyor. bunun pratikteki anlamı şu; apple bionic işlemcilere iPhone x ile geçtiğinden beri yapılan testlerde bu işlemcinin pc işlemcilerinden dahi daha performanslı olduğu görülüyordu. tabi, pc ve mobildeki işletim sistemi farkını göz önüne aldığımızda tartışma biraz daha değişiyor fakat, Apple'in macbooklarda bile intel'den vazgeçip kendi işlemcisini kullanmak için çalıştığı artık sır değil. dahası, mac ile iOS i yakınlaştırmak için de iOS 13 ile bir hamle yapacağı konuşuluyordu. şirketin kafasında, tabi anladığım kadarıyla tabletleri bu proje için bir test ortamı gibi görme fikri var. bu yüzden yeni ipad pro çok performanslı bir işlemciyle geliyor. bu yüzden olacak, apple bu tabletin bir bilgisayardan hiç bir farkı olmadığını vurgulayıp duruyor. hatta lansmanda, yakında uygulama mağazasına gelecek olan ve masa üstü özelliklerine sahip bir photoshop ile bir gösteri bile yaptılar. şimdiye kadar, tablet konsepti kitap okumak, internete gezinmek, media içeriği oynatmak, yazı yazmak ve biraz da hafif ses görüntü produksiyonu yapmakla sınırlıydı. apple, bu konsepti genişletmek ve belki de laptop pazarından da müşteri çekmek için rakiplerini sıkıştıracak tabletler sürecek piyasaya. yani, orta vadede bir dizüstü almak yerine bir tablet almak istememiz amaçlanıyor. şimdiye kadar, gerek android, gerek iOS tabletler bu hedefe ulaşamadılar.

yeni ipad pro'da dikkat çeken ikinci değişiklik bağlantı tipinin değişmesi oldu. apple artık lightmin yerine usb-c bağlantısı kullanacak. bu değişikliğin pratikteki anlamı da şu, böylece alete dışarıdan bağlanacak aygıtlar genişleyecek. ses ve ekran kartları, kamera üniteleri, belki depolama birimleri vs. dikkat edilirse bu hamle de aygıtı bir bilgisayara yaklaştırmak için atılmış bir adım. bu değişiklikle apple, bilgisayar ve mobil aygıtları arasında da bağlantı standardını eşitlemiş oluyor. büyük ihtimal 2019 senesinde tanıtılacak iPhone da usb-c ile gelecek. böylece, ekosistemdeki temel aygıtlar arasında 3 senedir olan tuhaf uyumsuzluk sona erecek. apple bu konuda çok sert eleştiriliyordu zira.

üçüncü dikkat değer değişiklik hafızada gerçekleşti. yeni ipad pro 64gb, 256gb, 512gb ve 1 tb hafıza seçenekleriyle geliyor. böylelikle piyasadaki ilk 1tblik mobil cıhazı da görmüş olduk

bir diğer önemli değişiklik: yeni ipad proda da FaceId bulunacak. yani, piyasadaki TouchId destekleyen apple cıhazları giderek azalıyor. bunlara ek olarak, aygıt 11inç ve 12.9 inçlik iki farklı boyutta piyasada olacak.

kişisel değerlendirmeler

yukarıda da tartıştığımız gibi, Apple tablet konseptini pc kullanım deneyimine iyice yaklaştırmak istiyor. ipad pro'da yaptıkları hamle iOS 13 ile devam edecektir. mac uygulamalarının iOS ile de çalışabilmesinin yolları aranacaktır. orta vadede şirketin hedefi, tabletleriyle dizüstü piyasasından pay almak olacak diye anlıyorum. tabi bu süreçte macbook'un geleceği, iOS ve mac işletim sistemlerindeki değişiklikler nasıl şekillenecek bilemiyoruz. yani, Apple'nin mac ve iOS arasında nasıl bir geçişkenlik düşündüğünü en azından şimdilik bilmiyoruz. fakat, iOS 13 ve iOS 14 ile durum biraz açıklık kazanır sanıyorum(tabi bir terslik çıkmazsa). terslik diyorum çünkü, iOS 11 mnesela bir terslikti. eğer, iOS 11 bu kadar kötü bir işletim sistemi olmasaydı, 12 sürümü gibi bir iyileştirme sürümüne ihtiyaç duyulmayacaktı.

bu işin başka boyutları da var elbet. bir mobil cıhazı, bilgisayara yaklaştırmak, sadece donanımla olacak şey değil. şimdiye kadar iOS çok da esnek olmayan, ama çok hızlı sorunsuz bir mobil işletim sistemi olarak sivrilmişti. böyle bir işletim sistemine esneklik kazandırmak hele mobilitenin gerektirdiği pratiklikten vazgeçmeden bunu yapmak pek kolay değil. hatırlanacağı üzere, microsoft böyle hibrit bir işi denedi, windows 8 sürümünden beri windows'un arayüzü malum. bir de mac uygulamalarının iOS içinde de çalışması var ki o konuda ne olacağını da göreceğiz. hasılı, yeni ipad pro teknoloji meraklılarını çok heyecanlandıracak bir model bu doğru fakat, orta ve uzun vade için netleşmemiş çok şey var. bu sebeple temkinli olmakta fayda var diye düşünüyorum.

son kullanıcıya öneriler

buraya kadar hep teknik konuştuk. şimdi ise, daha pratik hangi cıhazı alalım kısmını konuşacağız. iki noktanın altının çizilmesi gerekiyor.
1. Apple, bionic işlemcilerden önceki işlemci nesillerini hızla tasfiye etmeye çalışacaktır. bu iş, iOS 11 fiyaskosu sebebiyle 1 sene ertelenmiş olsa da misal iOS 13 büyük ihtimal a7 işlemcili aygıtlara gelmeyecektir. bu aygıtlar iOS 13 güncellemesini alacak olsalar dahi, güncellenmelerini yine de tavsiye etmem. çünkü, iOS 13 ve sonrası sürümler bu aygıtlar için değil, Apple'nin yukarıda da tartıştığımız gelecek stratejisine uygun aygıtlarda bir hazırlık sürümü olacaktır.
2. Apple, bana göre hem iPhone x modelinde, hemde yeni iPhone modelleri olan xs ve xr modellerinde acele bir iş çıkarmıştır. dolayısıyla, yeni nesil performanslı işlemci sahibi cıhazları almak için uygun zaman hala gelmedi kanısındayım. bu bakış açısıyla bakıldığında da, a9 ve a10 işlemcili aygıt sahipleri yeni bir cıhaz almak için hiç ama hiç acele etmemeliler. önce, işletim sistemindeki ve paralel oklarak yeni nesil telefonlardaki değişmeyi takip etmeliler. eğer, Apple agresif bir tasfiye yapmaya girişmez ise, yani iOS 13 ile işletim sistemini tamamen dönüştürmez ise bionic işlemcilerin de gelişimi takip edilerek 2 sene gibi bir süre beklemek bana şu an için ideal gözüküyor. böyle düşünürken ki ana dayanağım, şu andaki işlemcilerin iOS'u çok rahat çalıştırıyor olması ve, en azından pratik olarak bionic işlemcilerin işletim sisteminin güncel ihtiyaçlarının çok ama çok ilerisinde oluşu. yani, önce bu makasın kapanması gerekiyor. a9 ve a10 işlemcili cıhaz sahipleri eğer performans kaybı yaşıyorlarsa, şüphelenecekleri donanım kesinlikle pildir, pil değişimiyle 2 iOS sürümünün daha stabil çalıştırılabileceği kanısındayım.

sonuç yerine

bu yazıda, yeni ipad pro'nun getirdiklerine ve gelecekte olabileceklere odaklanmaya çalıştık. az biraz da fal baktık. fala inanmayın ama falsız da kalmayın diye noktalayayım öyleyse...

Kategori: