Mac OS X Üzerinde ABBYY FineReader Kullanımı

Windows üzerinde kullandığımız önemli uygulamalardan biridir FineReader. Başarılı Ocr altyapısı sayesinde özellikle basılı belgeleri ve kitapları tarama konusunda en iyi dostumuz. Bu programı Mac üzerinde de gayet rahat kullanabiliyoruz, bu yazıda dilim döndüğünce bundan bahsetmeye çalışacağım.
Öncelikle belirtmem gereken iki husus var: Birincisi programda henüz türkçe dil desteği bulunmuyor, indirdiğiniz zaman program ingilizce olarak kullanılabiliyor. İkincisi, fiyatı maalesef oldukça pahalı 249 TL, başka alternatif yollardan da edinebileceğinizi de hatırlatarak anlatıma geçeyim.
Uygulama bir DMG paketi içerisinde geliyor, bu paketin içinden çıkardığımızda seri numarasını girerek aktifleştiriyoruz. Program önümüze ingilizce olarak çıkıyor, az önce de belirttiğim gibi henüz windows sürümündeki gibi türkçe desteği sunmuyor. Ancak programın erişilebilirliği konusunda herhangi bir sıkıntı çekmiyoruz, Windows sürümünde olduğu gibi rahatlıkla kullanabiliyoruz. Fakat arayüzü biraz farklı.
Mac kullanıcıları bu ara yüze biraz daha alışkın olacaktır. Programı ilk açtığımızda karşımıza bir tablo çıkıyor. Tabloyla etkileşime girdiğimizde ilk olarak "MY Mac" yazısıyla karşılaşıyoruz, yanında bir de tarayıcımızın isminin yazdığı diğer bir seçenek var. Şimdi bunları tek tek inceleyelim:
My Mac yazısının üzerindeyken tabloyla etkileşimden çıkıp ister yön tuşlarıyla, istersek de tab tuşuyla dolaşalım, karşımıza dönüştürme seçenekleri çıkıyor, Pdf, Microsoft Word ya da Html gibi belge biçimlerine dönüştürme seçeneklerinden dilediğimize tıklıyoruz. Karşımıza dosya seçebileceğimiz göz atma penceresi geliyor, buradan dilediğimiz dosyayı seçiyoruz ve aç tuşuna basıyoruz. FineReader tıpkı Windows sürümünde olduğu gibi belgemizi dilediğimiz formata, hatasız bir şekilde dönüştürüp önümüze sunuyor. Ancak istersek Komut(CMD) ve "S" harfine basarak export(dışa aktar) penceresini kendimiz de açıp, ayrıca dönüştürmek istediğimiz Epub gibi formatları da seçebiliyoruz. Bu pencerede ayrıca sayfa sayılarının, satır aralıklarının, resimlerin belgemizde olup olmayacağını da seçmemiz mümkün. Bu ayarları dilediğimiz gibi yaptıktan sonra sonraki(next) tuşuna basarak kayıt penceresini açabiliyoruz, Mac'in normal kaydetme penceresinin neredeyse aynısı olan bu kısımda belgemize isim verebiliyoruz, normalde adı Untitlet olan belgemizi nereye kaydedeceğimizi ve kaydettikten sonra otomatik olarak açılıp açılmayacağını da ayarladığımız bu kısımdan kaydet(save) tuşuna basarak çıkabiliyoruz. İşleminiz tamamdır, dönüştürme ve kaydetme işlemlerimiz başarıyla tamamlandı, belgemizi artık kaydettiğimiz yerden rahatlıkla açıp okuyabiliriz.
Peki önümüzde bir belge var, bunu taramak için ne yapıyoruz?
Programı ilk açtığımızda karşılaştığımız tabloyu anımsamış olmalısınız. Söz konusu tablo alanında, eğer tarayıcımızın kablosunu Mac'imize bağladıysak MY mac seçeneğinin yanında tarayıcımızın da ismi görünecektir. Tarayıcımızın adının üzerine gelip tabloyla etkileşimden çıkıyoruz. Burada Yine yön veya tab tuşlarıyla dolaşarak tarama seçenekleri arasında ilerleyebiliyoruz. Aradığımız formatın üzerine gelince Voice-over ve boşluk tuşlarına basarak (CTRL + Option) tarama penceresini açabiliyoruz. Bu sırada tarayıcı bir kere taramaya başlayabilir; ama endişelenmeye gerek yok, sadece çalışıyor. Biz tara tuşuna basana kadar herhangi bir işlem yapılmıyor. Burada parlaklık ve sayfa ayarlarını yapabileceğimiz bir alan çıkıyor, burada dokunacağımız pek bir şey yok. Ancak sürekli tarama kipi aktif değil, burada Çoklu sayfaları duraklayarak tara onay kutusunu işaretliyoruz. (scan multiple pages with pouse) Bunu işaretledikten sonra yandaki metin kutusuna dilediğimiz sayıyı yazıyoruz. Daha sonra Tara(scan) tuşuna basarak belgemizi tarayabiliyoruz. Taramayı durdur(Stop Scanning) tuşuyla taramayı durdurabiliyoruz. bunun hemen yanındaki İçe Aktarmayı Bitir(Finish İmport) tuşuna basarak tarama penceresini kapatabiliyoruz. Bu sırada belge okunmaya başlıyor; ancak eğer isterseniz Komut, shift ve "R" harfine basarak belgeyi kendiniz okutabilirsiniz. Bundan sonra, daha önce de yaptığımız Komut "S" kısayol tuşunu kullanarak dışa aktarma penceresini açarak dilediğiniz formatta kaydedebilirsiniz.

Not: Eğer isterseniz, belgeye bir şeyler ekleyebilirsiniz. Bunun için en soldaki araç çubuyla etkileşime girip sayfaları ekle(Add Pages) açılır menüsüne tıklayarak Tara(Scan) seçeniğine basabilirsiniz klasik tarama penceresi karşımıza çıkacak ve yeni tarayacağımız sayfalar eskilerin sonuna eklenecektir.

Programı kullanan biri olarak söyleyebilirm ki, Windows'taki kadar rahat kullanılıyor, hatta ondan daha rahat bence.
Son bir hatırlatma, Mac'e herhangi bir USB kablosu bağladığınızda Windows'taki gibi aygıt sürücüsü yazılımını yüklemesini beklememiz gerekmiyor, benim de pek bilmediğim birkaç istisna dışında her türlü tarayıcı, yazıcı ve USB'yle çalışan cihazı Mac'inize kolayca bağlayabilirsiniz.

Uygulamayı Mac Appstore'da görüntüle

Kategori: 

2 Yorum