fatih şakar tarafından tarihinde gönderildi
Mac kullananlar bilirler, OS X işletim sistemini kullanmanın en büyük handikaplarından biri, Microsoft Ofis yazılımlarının mac üzerindeki kullanımı ile Windows üzerindeki kullanımları arasında varolan kullanım konforunun varlığı idi. Hele bir de Mac kullanıcısı bir görmeyen ise bu handikap özellikle de Ofis’in 2011 Mac sürümünde kat ve kat artıyordu. Neyse ki, Microsoft 5 yıl aradan sonra office for Mac 2016 sürümünü çıkartarak biz görmeyenler için de erişilebilirlik konusunda büyük bir iyileştirme yaparak sistemin neredeyse çoğunu erişilebilir hale getirdi. Bu yılın başında önizleme sürümlerini yayınlayarak yeni sürüm üzerinde çalışmaların son aşamasına geldiğini ortaya koyan Microsoft, merakla beklenen yeni Mac için Ofis’in final sürümünü geçen ay yayınladı.
Office for Mac 2016 sürümünde Microsoft, kutulu lisanslama yerine aylık abonelik lisanslama sistemi olan Office 365’i kullandırıyor. Office 365 sisteminin aylık veya yıllık lisanslama ile sürekli olarak ücretlendirildiği düşünülsede kutulu lisanslara göre daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede Ofis’in her zaman için en son sürümünden yararlanıldığı gibi, satın aldığınız Office 365 lisansına göre birden fazla sayıda bilgisayar veya mobil cihazlara da Ofis yükleme imkanına sahip olabiliyorsunuz. Bir de kısaca sistemin ücretlendirmesine gözatarsak, Ofis 365, ev, bireysel ve üniversite şeklinde üç çeşit kurumsal olmayan lisanslama metodunu içeriyor. Ev paketi, 5 kullanıcıya kadar bilgisayar, tablet ve telefona ayrı ayrı Ofis’i indirme imkanı veriyor. Ayrıca her bir kullanıcı için1 TB lik One Drive çevrimiçi depolama alanı ile aylık 60 Skype dakikası ile, 8 ülkede bulunan cep telefonlarını ve 60'tan fazla ülkede bulunan sabit telefonları arama imkanı veriyor. Bireysel pakette ise yukarıdaki haklardan ancak 1 kullanıcının yararlanmasına; Üniversite paketi abonelerine ise 2 bilgisayar veya tablet ile 2 telefona indirme imkanı veriliyor. Ofis 365’in resmi web sayfasında bu abonelikler ile ilgili detaylı bilgiler ile beraber 1 aylık ücretsiz deneme imkanı ile ilgili detayları da bulabilirsiniz. Bir de, şunu da belirtmeliyim ki, bir arama motorunda yapacağınız, Ofis 365 ile ilgili bir alışveriş aramasında da daha uygun fiyatlara Ofis 365 lisanslarını bulabilirsiniz. Bir alışveriş sitesinden aldığınız Ofis 365 paketinden bir kurulum broşürü ile beraber bir de lisans anahtarını içeren bir kart çıkıyor. Yalnız, bu türden satın almalarda kargo firmasından ürünü teslim alırken kargo firması yetkilisinin önünde kargo kutusunu açarak Ofis 365 lisans paketinin ambalajının üzerinde olup olmadığını kontrol etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Zira, ambalajsız bir paket lisans anahtarının da açığa çıkmış ve önceden kullanılmış olma ihtimalini ortaya çıkarabilir.
Lisansı aktifleştirebilmek için de, www.office.com/setup sayfasında Microsoft hesabımızla giriş yapmamız ve sonrasında da 25 haneli ürün anahtarını girmemiz yeterli olacaktır. Bu andan itibarende, Microsoft hesabımıza satın aldığımız Ofis 365 lisansımız ilişkilendirilmiş oluyor ve abonelik süremiz işlemeye başlıyor ve artık geriye Ofis kurulum dosyasını indirmek kalıyor. OS X sisteminde indirme işlemi başlatıldıktan sonra sisteme uygun ve en güncel kurulum paketi indirilmeye başlanıyor. Ofis paketi bilgisayarımıza kurulduktan sonra, Ofis Word açılıyor ve Ofis 365 ile ilişkilendirilmiş Microsoft hesabımızla giriş yapmamız isteniyor. Bir kaç adım sonra da lisanslama işlemi tamamlanıyor. Bir kere lisanslama yaptıktan sonra da, eğer bilgisayarımızın internet bağlantısı mevcut ise her Ofis’i çalıştırdığımızda lisansımız kontrol ediliyor. Ancak internet bağlantısı mevcut olmasa bile, Ofis ile çalışmaya devam edilebiliyor. Tabii ki bunun da bir sınırı var. İnternete 39 günde bir bağlanmazsanız, uygulamalarınız sınırlı işlevsellik moduna geçiyor. .
Biz görmeyenlerin kullanımına ilişkin kısaca bir bahiste bulunacak olursak da, Mac için yeni Ofis sürümünün eskisine nazaran ciddi erişilebilirlilik iyileştirmelerini içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak, kısa süredeki deneyimlerim hala bazı noktalarda voice over ile uyum sıkıntısı içerdiğini de gösteriyor. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, Wndows ortamındaki Ofis’den alıştığımız Ofis kısayolları Mac sürümünde de mevcut. Bu da haliyle Ofis ile ilgili kullanım alışkanlıklarımızı sürdürerek rahat bir kullanım imkanı sunuyor bize.
Tüm teknolojik ve sosyal sistemlerdeki kullanımın herkes için tam bir erişilebilirlilik standartına sahip olma olgusunun hem sosyal hem de yasal bir zorunluluk olması ümidiyle…