sarper arıkan tarafından tarihinde gönderildi
Merhaba değerli takipçiler,
Yeni bir deneyim olarak değerlendirmelerim arasına aldığım MacBook pro ile Mac günlüğünde sizlerle ikinci günümü paylaşıyorum. İlk etapta Voice-Over ile gelen kurulum ekranındaki erişilebilirlik seçenekleriyle birlikte kurulum sürecinin kullanılabilirliğinden bahsetmiştim.
Bugün ki yazımda da bu noktadan devam edeceğim. Mac bilgisayarımıza kurulumları yapma aşamasında App Store, wi-fi ve kullanıcı bilgilerinin istendiği ekranlarda Voice-Over bize eşlik ediyor. Bu ekranlara tamamen etkileşim sağlayabildim. Bu etkileşimi kullanabilmek için,
klavye üzerinden control, option, sağ ve sol yön tuşlarıyla düğmeler arasında gezinme yapabildim. Herhangi bir sürgü kutusunda, sarma alanı veya tablo alanları gibi noktalarda etkileşime geçmek için ise control, option, shift tuşlarına basılı tutarken aşağı yön tuşuna basarak kullanabildim. Mac dünyasına adım atan biri olarak Voice-Over tüm noktalarda başarılı bir yönlendirme yaptı. Kurulum aşamalarından sonra beni ilk karşılayan ekran, finder ekranı oldu. Finder kapatılamayan ve Windows'taki masaüstü alanı diyebileceğimiz bir ekran. Yazılımsal deneyimlerle sistem kurulumu ve birincil ekrana giriş süreci böylece tamamlanırken sizlere biraz fiziksel deneyimlerden bahsetmek isterim.
MacBook pro tek parça alüminyum alaşımlı ve yüksek kaliteli malzemeden oluşan bir dizüstü. Çok ağır olmayan bir kasaya sahip. Sol tarafında MagSafe 2 güç adaptörü girişi, USB 3.0, iki adet ThunderBolt ve kulaklık girişi yer alıyor. Sağ tarafta ise HDMI ve bir tane daha USB 3.0 bağlantısı ve SDXC kart yuvası bulunan bir bilgisayar.
Klavye içeriği Windows'a göre biraz farklılık gösterse de standart bir dizilime sahip. Parmaklarınızla hissettiğiniz kaliteli dokunma ve basma deneyimi de bambaşka bir nokta.
Gelelim Windows işletim sistemli bir dizüstün'den farklı olarak gelen tuş açıklamalarına.
Windows başlat veya başlangıç tuşu yerine, option tuşu yer alıyor. Yalnız oSX üzerindeki sistemde bir başlat menüsüne tek tuşla ulaşım mantığı kullanılmadığından, option tuşunun görevi klavye kısa yollarında kullanılmanın ilerisine geçmiyor. Option tuşunun sağında control, solunda cmd tuşu, control tuşunun en solunda ise fonksiyon tuşu yer alıyor. Aralık tuşunun sağında ise cmd tuşu ve yine option tuşu konumlanmış durumda. Bunun yanı sıra enter tuşunun yerini return, backspace tuşunun yerini ise sil tuşu alıyor. Bu tuşlarla arayüze erişim ve etkileşim gayet kaliteli bir hissiyatla gerçekleşiyor. Şimdi sizlere başka bir farklılık olarak, Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarlar ile birlikte gelen touchpad donanımının yerini alan ve Mac OSX ile farklı kullanım deneyimleri yaşatan trackpad sistemini anlatarak yazımı sonlandıracağım. Trackpad sistem imleç ve faresinin dokunma şiddetine duyarlı kontrol edilmesine imkan sağlayıcı olduğu gibi Voice-Over dokunmatik parmak hareketlerini de sizlere kullandırabiliyor. Sanki bir iOS cihazı kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Mac sizler için erişilebilir bir dünyanın kapısını açıyor.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.