USB-C hakkında bilmeniz gerekenler!

Apple, yeni bilgisayarı 12 inç'lik MacBook'uyla kullanıcıları daha az portla yetinmeye zorluyor. Yeni MacBook, çevrebirimleri, monitörleri ve şarj adaptörünü bağlayabileceğiniz tek bir USB-C portuyla geliyor.

USB 3.1 standardını destekleyen porta henüz çok az sayıda cihazda rastlanıyor. USB 3.1, teknik olarak 10Gbps hızlarına ulaşabiliyor, yani USB 3.0'dan iki kat hızlı. Ancak MacBook'taki USB 3.1 portu, şimdilik maksimum 5Gbps veri aktarabiliyor. Bunun yanında bilgisayarın kullandığı USB-C kablosu, her iki yönde de takılabiliyor.

İncelen laptop'lar, daha az port anlamına geliyor ve Apple'ın yeni MacBook'unda sadece bir USB 3.1 portu sunmasının sebebi de bu. İşte yeni 12 inç'lik MacBook'taki USB 3.1 portu ve portun geleceği hakkında bilmek isteyecekleriniz.

USB 3.1, geriye doğru uyumlu

USB 3.0 ve USB 2.0'ı kullanan tüm cihazlar, MacBook'taki port ile bağlanabiliyor, ancak bunun için ek bir adaptöre ihtiyacınız var.

USB 3.1'li çevrebirim henüz yok

USB 3.1 halen geliştirilme ve test aşamasında olduğundan, onu kullanan cihazların ortaya çıkması birkaç ay alabilir. USB 3.1 bağlantısı, tam kapasite olan 10Gbps'ye ulaşmasalar da bu, yonga setlerinin ve denetimlerin sorunlarından arındırılmasıyla gerçekleşecek.

Thunderbolt'a hemen veda etmeyin

Apple, Mac'lerinde hızlı bağlantı noktası olarak Thunderbolt'a geçmiçti, ancak USB 3.1 bu portun yok olacağı anlamına gelmiyor. USB Implementers Forum yetkilileri, henüz geride bıraktığımız MWC'de Thunderbolt protokolünü USB 3.1 bakır ve optik kabloları üzerinden taşımanın mümkün olduğunu, Intel'in bu fikri bir kenara atmadığını söylemişlerdi. Ancak Thunderbolt 20Gbps'de çalıştığı için hızda düşüş yaşanabilir.

Hub'a ihtiyacınız var

USB 3.1 portunu şarj için kullanırken başka bir cihaz bağlamak için uzatma kablolarına, hub'lara veya dönüştürücülere ihtiyacınız olacak. Apple, USB Type-C'yi USB'ye dönüştüren adaptörleri 19 dolara, uzatma kablolarını 29 dolara satıyor.

USB bağlantısı hızlanabilir

USB-IF, USB 3.1'in yeterince hızlı olduğunu düşünse de, bakır tel üzerinden 20Gbps'ye varan simule edilmiş hızlara ulaşabiliyor. Böyle bir hıza ulaşılması, USB 3.1'i Thunderbolt ile aynı seviyeye getirecektir. Ancak kuruluşun şu anki önceliği, USB 3.1'i laptop'ları, mobil cihazları ve ev eşyalarını şarj edilebilen bir port haline getirmek.

Haber kategorisi: