iOS 9 hakkında her şey

Siri Yeni Özelliklere Kavuşuyor

Siri artık daha akıllı hale geliyor. Siri arabanıza bindiğiniz zaman sizin arabada olduğunuzu anlıyor ve ona göre size tepki verip uyarılarda bulunuyor. Siri’ye koşarken veya araçta kulaklığı taktığınızda otomatik olarak sizi algılıyor ve müzik uygulamasını açıyor.

Siri tercihlerinize ve hareketlerinize göre arkadaş, uygulama veya mekân önerebiliyor. Siri sesiniz dinlerken artık farklı bir animasyon ile karşınıza çıkacak. Örneğin Haziran 2014’te çekildiğim fotoğrafları aç dediğiniz zaman Siri, Fotoğraflar uygulamasından bu fotoğrafları bulabiliyor.

Gizlilik Ön Planda

Siri tüm verileri anonim olarak tutuyor. Siri ile yaptığınız işlemeler Apple ID’niz ile ilişkilendirilmiyor.

Spotlight Yenilendi
Spotlight’ın yeni özelliği ile artık uygulamalardaki içerikleri de arayabiliyorsunuz. Örneğin; Facebook’ta bir paylaşım yaptınız bunu uygulamayı açmadan Spotlight’da yapabiliyorsunuz.

Etkinlik içeren maillerinizi artık uygulamayı açmadan bildirim

merkezi üzerinden takviminize ekleyebileceksiniz.

Apple Pay

Passbook uygulamasının adı artık Wallet olarak değişiyor. Wallet ile tüm kartlarınızı ve biletlerinizi tek bir uygulama üzerinde toplayabiliyorsunuz. Apple Pay ile uyumlu uygulamalar geliyor. Örneğin, Pinterest uygulamasında beğendiniz bir eşyayı direkt olarak Apple Pay ile satın alabileceksiniz.

Apple Pay önümüzdeki ay İngiltere’de de kullanıma sunulacak.

Notlar Uygulamasının Tasarımı Değişiyor

Not uygulaması iOS 9 ile gelişiyor. Notlar uygulamasında artık çizim yapabilir, kısayoldan fotoğraf ekleyebilir ve notlarınızın görünümü değiştirebilirsiniz. Notlar uygulaması baştan aşağı değişecek diyebiliriz.

Apple Haritalar

Apple Haritalar uygulamasına toplu taşıma desteği geliyor. Artık Apple Haritalar uygulaması ile toplu taşıma araçlarını görüntüleyebileceksiniz. Ancak bu özellik Amerika, Çin ve Almanya’da kullanılabiliyor. Gitmek istediğiniz yerlere en kısa nasıl gideceğinizi Apple Haritalar sayesinde öğrenebileceksiniz. Toplu taşıma araçlarında ödemeyi Apple Pay ile de yapabileceksiniz.

Gazetelik Uygulaması Tarih Oluyor

iOS 9 ile Gazetelik uygulaması değişip yerini News’e bırakıyor. News uygulamasında dergileriniz yanında haber kaynaklarına da ekleyip takip edebileceksiniz. Artık 3.parti uygulamalara News sayesinde gerek kalmayacak.

QuickType Özelliği iPad’e Geliyor

QuickType özelliği ile kopyala, kes, yapıştır ve fotoğraf ekle gibi tüm metin ve dosya araçları klavyeye ekleniyor.

Bölünmüş Ekran Desteği

Sonunda diyebileceğimiz bir özellik iOS 9 ile iPad cihazlara geliyor. iPad’de tek ekran üzerinde iki farklı uygulamayı açabileceksiniz. Yıllardır beklenen bu özellik iPad Air, Air 2, iPad mini 2 ve iPad mini 3’e geliyor.

iPhone’a Güç Tasarruf Modu Geldi

Android’de yıllardır olan bu özellik 2015 yılında iOS 9 ile iPhone’a geliyor. Bu özellik ile iPhone’un şarjı minimum seviyede iken 3 saate kadar kullanım ömrü sunacak. Sonunda Apple sonunda!

Konsol Kalitesinde Oyunlar

iOS 9 ile ayrıca mobil oyun deneyiminde de iyileştirmeler yapılıyor. Metal API’sinin yanında SpriteKit, SceneKit, GameplayKit, Model IO ve ReplayKit özelliği ile mobil oyunlar artık daha gelişmiş grafiklere sahip olacak ve oyunculara yeni özellikler sunacak. Açık kaynaklı Swift 2 ile ayrıca oyunlar artık daha az yer kaplayacak.

iOS 9 Ne Zaman Gelecek?

iOS 9’un açık betası Temmuz ayında sunulacak. Tam sürümü ise Sonbahar aylarında sunulacak. iOS 9 güncellemesi 1.3 GB boş alan isteyecek.

iOS 9 Hangi Cihazlara Gelecek?

iOS 9; iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPhone 4s (!), iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus ve iPod touch 5. nesle gelecek. Evet yanlış okumadınız iOS 9 2011 yılında satışa sunulan iPhone 4s’e de gelecek. Bu haber Android kullanıcılarını kıskandıracaktır.

Haber kategorisi: 

4 Yorum

Ynt: iOS 9 hakkında her şey

iPhone 4s güncellemeyi alsa bile tahminim çok kasılacaktır. Ben güncellermiyim açıkcası emin değilim. Belki ilerleyen süreçte yeni güncellemeler ile bu giderilir ama ne kadar giderilebilir bundan emin değilim.

Ynt: iOS 9 hakkında her şey

esselamu aleyküm, abi maşallah herzamanki gibi baya hızlısın ama bu yazı kafamı karıştırdı. geçenlerde paylaştığın bir haberde ios 9 iphone 4s cihazlarına gelmeyecek denilirmişti. bu haberde ise iphone 4s cihazlarıda ios 9 güncellemesini alacak deniliyor. acaba bu paylaşılan haberlerin hangisinin kaynağı daha sağlamdır. iphone 4s güncellemeyi alacakmı kesinlikle yoksa almıyacakmı?

Ynt: iOS 9 hakkında her şey

merhaba, iOS 9, iPhone 4s'e kesinlikle gelecek. zira, WWDC etkinliğinde, resmi ağızlar tarafından doğrulandı.

Ynt: iOS 9 hakkında her şey

iyi güzel bir sürpriz oldu. tabiki erişilir olmasınıda dikate alırsalar. bende hemen güncelleme yapmam. beta herkese açık olduğunda: cihazıma betayı kurarım, ardında performasına bakıp ona göre bir deyerlendirme yapacam.